Herrmiddag med smugglare och pirater!

En stor bit av Göteborgs brott & straffs historia fick vi till oss denna afton den 2 maj i Vegas bibliotek av föreläsaren och professorn i kriminologi Janne Palmen.
Från första stund var alla idel öra och vi förflyttades till början av 1800-talet då staden översvämmades av handel, en handel i form av smuggling vilket man klart kan konstatera var en del av grunden till Göteborgs tillväxt. Här framtonades exempelvis vad som föregicks i stadens bordeller nymfernas, kundernas, ägarnas roller m.m.


Vi fick möta huvudpersonen, piratdrottningen Johanna Hård som föddes i franska revolutionens år 1789!i Stockholm och som senare gifte sig 1813 med bokhållare, sillsalteri ägare Fredrik Hård men efter makens död flyttade till Vrångö. Johanna var som efternamnet hon bar: HÅRD, hon ägnade sig åt smuggling och höll lönnkrog. Det var hon som var ”hjärnan” bakom sjöröveriet då det danska skeppet FRAU METTE förliste, plundrades och dess besättning blev ihjälslagen. (Hon själv låg hemma och sov) Spåren ledde till de tre skyldiga: Johan Andersson, Anders Andersson samt Christen Andersson, som arbetade åt Johanna. Alla tre dömdes till döden för sjöröveri och halshöggs 1824. Den fjärde mannen Carl Börjesson sattes i tvångsarbete på Karlstens fästning i 29 år, flyttades därifrån 1853 till Nya Elfsborgs fästning, där han dog i kolera efter ett par månader.
Men Johanna hon klarade sig, hon förnekade anklagelserna. Bevisen mot henne räckte inte och hon släpptes. Hon for till Stockholm, kallade sig för sjökaptensänka och dog 1851 på Sabbatsberg fattigförsörjningsinrättning.
Detta är en kortfattad men klar resumé från denna Herrmiddag, ett stycke kriminalhistoria från dåtid som fängslade och berörde alla närvarande. Det spordes och diskuterades ivrigt i ämnet. En oförglömlig, spännande kväll som männen här gärna ser en repris på!

// Linnea, Leif & Solweig