Hej Camilla och Ramses, besökshundsteam på Tre Stiftelser!

 

Camilla Jensen och hunden Ramses, en kärleksfull och livfull engelsk springerspaniel, är vårt senaste besökshundsteam. Tillsammans arbetar de för att bidra med glädje, uppmuntran och gemenskap inom verksamheten.

– Ramses är både social och nyfiken på människor, särskilt när det gäller barn och äldre. Han är duktig på att interagera och brukar läsa av hur han ska göra i situationer med hyresgäster. Andra hundar är inte vidare intressanta dock, berättar Camilla.

Camilla arbetar som undersköterska på Tre Stiftelser. Hon började på 90-talet, gjorde en avstickare till annat boende och kom tillbaka för fyra år sedan. Hon och Ramses har utbildats vid Hundens Hus i Göteborg för att bli ett godkänt besökshundsteam. Under studierna, som varvat teori med fysiska träffar, har de mött andra team. Camilla och Ramses har även praktiserat på Änggårdsbacken och i mars i år tog de examen.

– Under utbildningen har Ramses övat på att fungera i olika sociala sammanhang, att kunna gå på konstiga underlag och klara oväntade ljud. Han har klarat allt med bravur!

Att arbeta med hundunderstödd aktivitet menar Camilla är givande på flera sätt.

– Många hyresgäster blir glada och en del som inte pratat mycket förut, börjar göra det i Ramses sällskap. Att få känna hans lena päls kan göra skillnad. Vissa har haft hund tidigare och besöket väcker gamla minnen till liv. Det är fantastiskt att se.

Dragkamp och bollek
Vi reser oss upp och går till en lägenhet, knackar på och går in. Det blir ett kärt återseende då Ramses varit och hälsat på tidigare. Ramses viftar på svansen och börjar nosa runt, han är ivrig att få leka med bollarna som ligger i Camillas väska.

Ramses och hyresgästen får gott om tid att säga hej till varandra. Hyresgästen får sedan en av bollarna och kastar iväg, bort i lägenheten. Ramses är snabbt efter.

– Ibland brukar vi använda bollar för apportering eller ha dragkamp. Då får vi också till träning och rörelse för hyresgästen. En annan aktivitet är att vi gömmer godis som Ramses får hitta, säger Camilla och fortsätter berätta att Ramses gått kurser i nosework. Det innebär att han är särskilt duktig på att spåra.

Ögonblicket senare blir det dragkamp. Camilla, som är van hundägare sedan tidigare, håller emot för ett lagom motstånd.

– Mitt ansvar som hundförare är att se till att hyresgästen och Ramses har det bra under hela besöket. Det kan vara ett krävande arbete för honom så det är viktigt att han får lägga sig ner och vila när det behövs, säger Camilla.

När besöket börjar lida mot sitt slut går Ramses försiktigt upp mot famnen efter att ha fått bekräftelse om att det är okej. Det bli en avslutade kram innan det är dags att säga hej då för denna gång.