Prisbelönt trädgårdsexpert satte sin prägel på Vegahusens nya trädgård

Den 21 juni besökte Peter Korn, en internationellt erkänd trädgårdsmästare, Vegahusen för att plantera närmare 2000 egenodlade växter i trädgårdens nya sandbäddar.

Peter Korn har länge varit känd för sina metoder och kunskap att odla i sand. Han drev tidigare en besöksträdgård vid Landvetter, något som vid den tiden uppmärksammades av Göteborgs-Posten. För några år sedan flyttade han till Höör i Skåne för att starta en plantskola. Här finns idag 1000 olika växter som används inom projekt och uppdrag. I den egna trädgården finns ytterligare 5000 sorter som testas och utvärderas. Peter arbetar bland annat med att rita trädgårdar, hålla föredrag och undervisa om växtlighet och sandbäddar, inte minst för svenska kommuner.

Många fördelar med sand
För drygt tjugo år sedan praktiserade Peter på Göteborgs botaniska trädgård. Växtintresset fanns redan men när han blev erbjuden en projektanställning på Botaniska sa han upp sig från sitt jobb på en kemifabrik för att satsa på trädgårdsyrket. Att odla i sand menar han är så mycket roligare än vanlig jord. Metoden kräver mindre skötsel, det blir väldigt lite ogräs, man behöver inte vattna lika ofta och dessutom kräver sand knappt någon gödning.

– Sand är en ganska näringsfattig miljö där växterna anpassar sig till omständigheterna. Sand är även gynnsamt för många växter eftersom det alltid finns jämn fukt under ytan. Om det regnar är det väldränerat så det blir aldrig för blött.

Växter att minnas
En solig dag i juni möter vi Peter och hans team från Skåne. Med sig har de stora travar med växter som snart ska planteras i sandbäddarna. Vid entrén till Vegas trädgård pågår ett gympapass. Det blir en spontan frågestund och hyresgäster ställer frågor om de nya växterna. Vi är många som blir fascinerade över alla vackra blommor som planteras, att de kan leva och frodas i endast sand.

– Växterna i Vegas trädgård är mer klassiska och min förhoppning är att hyresgästerna ska kunna känna igen dem. Även dofterna ska kunna väcka minnen till liv. Jag har medvetet uteslutit för ovanligt växtmaterial, säger Peter som är särskilt känd för sina exotiska planteringar.

Peter börjar lägga ut växterna en efter en och hans team gräver snabbt ned dem. Han har ingen utarbetad plan utan går på känsla. Framför oss växer ett färgsprakande konstverk fram. Mängden solljus spelar stor roll när canvasen fylls på. Pionerna vill till exempel ha halvskugga när de odlas i sandbäddar så därför passar det bra att sätta dem vid växthusen. I solen hamnar i stället mer värmegynnade växter, förklarar Peter.

Han håller därefter upp en planta med kraftiga rötter:

– Vi planterar bara barodlade växter. Det innebär att rötterna inte har någon jord alls runt om sig. Resultatet är livskraftiga plantor med starka och välmående rötter.

Till sist, har du någon favorit som du planterar idag?
– Jag älskar alla växter! Men av de jag planterar här är trebladsspira en favorit. Den har jättesnygga höstfärger och Pink Profusion som är en rödbladig sort med rosa blommor tål solen bättre, säger Peter.

På bilden allra längst upp syns när han packar upp en kasse med favoritväxten.