Guldkant på tillvaron när Ulf Wagner besökte Tre Stiftelsers äldreboende

Räksallad på Wagners vis, ångad torskfilé med skirat smör och Sjömagasinets äpplekaka – igår bjöds det på en riktig festmåltid på Tre Stiftelsers äldreboende signerad stjärnkrögaren Ulf Wagner. Det var Måltidens dag som firades och Ulf, som nyligen fick motta priset som Årets Krögare, lagade tillsammans med Tre Stiftelsers egen kökspersonal en trerätters lunchmeny som serverades på boendena Vegahusen och Otium samt även för allmänheten på den egna restaurangen Café Ärtan (Vegahusen).

På Tre Stiftelser står maten i fokus och någon gång per år bjuds kända kockar in för att både sätta krydda på de äldres vardag och inspirera den egna kökspersonalen. Något som alltid är mycket uppskattat. Ulf Wagner mötte många leenden och fick uppskattande kommentarer igår när lunchen serverades och när han sedan besökte boendena.

”Det är första gången jag är på ett äldreboende och lagar mat på det här sättet. Det är fantastiskt roligt och man ser och märker glädjen över god mat här!” sade Ulf Wagner i en intervju med Sveriges Radio P4 Göteborg.

På Tre Stiftelser är maten mycket viktig, den ska vara lagad från grunden med de bästa råvarorna. I gårdagens meny fanns en tydlig koppling till Sjömagasinet. Förrätt var Wagners räksallad med parmesandressing och pinjenötter. Torskfilén till huvudrätt serverades med skirat smör, äggrulle, pepparrot, ärtor och kokt potatis. Den avslutande desserten var Sjömagasinets äpplekaka med hemgjord vaniljsås.

”Vi är väldigt glada över att Ulf kom till oss, han inspirerade med sin passion för vällagad och god mat och det var många äldre som kände igen honom. Menyn han lagade tillsammans med vår personal gick verkligen hem och var väldigt omtyckt,” säger Monica Berglund, VD Tre Stiftelser.

 

RECEPT PÅ WAGNERS RÄKSALLAD
4 – 6 PORTIONER

Ingredienser
Räkor – handskalade, bästa kvalitet ca 100 gr/person
Blandade salladssorter, t ex Ruccola, Maché, Romano, Eklöv, Rödbetsskott m mNöt och russin mix
50 gr skalade pistagenötter, 50 gr pinjenötter, 50 gr sultanrussin, 50 gr bacon – fint strimlat.
Stek baconet ganska hårt så det blir torrt och krispigt!
Bryn pinje- och pistagenötter i varm panna tills de fått färg.
Blanda allt!

Sås
1 finhackad schalottenlök
1 ägg + 2 gulor
1,5 dl olivolja + 2,5 dl rapsolja
1 msk fransk senap
80 gr fint riven parmesan ost
Lite koncentrerad kycklingfond
Nyskuren gräslök
Salt och peppar

Blanda lök, senap och ägg i en mixer. Kör in oljorna droppvis, och till sist parmesanosten. Smaka av med kycklingfond, salt och peppar och tillsätt sedan gräslöken. Om såsen är för tjock späd med lite kallt vatten.