Succé när Håkan Thörnström lagade trerätters lunch på äldreboende

Det var fullsatt i restaurang Bistro Skeppet denna soliga vårdag på Tre Stiftelsers äldreboende Vegahusen i Göteborg. Stjärnkocken Håkan Thörnström bjöd på vårinspirerad lunchmeny med bland annat vit sparris och rabarber.

Hela menyn den 20 april

– Körvelmarinerad vit sparris med sidfläsk och citronemulsion
– Pankostekt fläskrygg med mangochutney, prästostpotatis och sherrysås
– Vaniljpannacotta på vit choklad med rabarber och krossade bondkakor

Vi får en pratstund med Håkan medan restaurangen fylls av förväntansfulla gäster:
”Det är en stor glädje att möta hyresgästerna här på äldreboendet. Det är alltid en utmaning att anpassa maten till en specifik målgrupp, men här var det inte så svårt. Det finns ett stort intresse och många ställde initierade frågor om tillagningen. Vi har lagat allt från grunden och lagt extra krut på bland annat kalvfonden och sherrysåsen.”

Flera hyresgäster kommer fram till Håkan efter avslutad måltid och tackar honom för att han bidragit till att sätta guldkant på en vanlig torsdag. Tillsammans med den ordinarie personalen lagade Håkan lunch till de 360 hyresgästerna på Vegahusen, Änggårdsbacken och Otium – Tre Stiftelsers tre äldreboenden i Göteborg.

Måltiden i fokus

God och nyttig mat är alltid i fokus på Tre Stiftelsers äldreboenden eftersom den bidrar till livsglädje och till hyresgästernas välbefinnande. Utbildning av medarbetarna pågår hela tiden och stjärnkockar gästar då och då verksamheten för att inspirera personalen och för att ge hyresgästerna matupplevelser utöver det vanliga.

Emil Jacobsson är måltidschef på Tre Stiftelser: ”Vi har förutom som nu Håkan Thörnström under årens lopp haft flera stjärnkockar som gästspelat i våra kök, bland annat Ulf Wagner, Stefan Karlsson, Leif Mannerström, Gustav Trädgårdh, Christian Hellberg och David Lundqvist. Det uppskattas verkligen av såväl personalen, som hyresgästerna. Till vardags jobbar vi med maten på flera olika sätt – den ska givetvis vara god, men vi månar också mycket om miljön och bemötandet av den enskilda hyresgästen.”

Tre Stiftelser är i år finalist i tävlingen Arla Guldko 2023, Bästa Seniormatglädje, som avgörs den 8 maj. God mat, måltidschecklistor, personlig kontakt och samarbete står i fokus.

Aktiva hyresgäster

Liselotte Hakeberg är sedan några år en av hyresgästerna på Vegahusen vid Slottsskogen i Göteborg: ”Jag är mycket matintresserad och gläds varje dag åt de goda måltiderna som erbjuds här på äldreboendet. Dagens meny var förstås speciell och när man dessutom blev serverad av Håkan själv var det extra roligt.”

Utanför fönstret står redan magnolian i full blom och flera hyresgäster njuter i solskenet efter den välsmakande lunchen. Liselotte, som har haft egen trädgård i många år ska på eftermiddagen tillsammans med trädgårdsgruppen vara med och förså årets sommarblomster. Hon berättar också att hon varje morgon året runt kör en egen träningsrunda med rullstolen i den fina trädgården. Den 13 maj – samma dag som Göteborgsvarvet – siktar hon på att delta i ”Rullstolsvarvet”, som går av stapeln i Slottsskogen.

Om Håkan Thörnström

Håkan började sin karriär som 15-åring på Park Aveny i Göteborg. Fem år senare var han med i kocklandslaget som dess yngste medlem någonsin. Platsen i kocklandslaget behöll han i åtta år. 29 år gammal öppnade Håkan Thörnström restaurangen Thörnströms kök som erhöll en stjärna i Guide Michelin. Under tio år var Håkan Thörnström domare i Årets Kock, han har också vunnit tv-tävlingen Kockarnas Kamp. Idag driver han Privata Rum och Studio Thörnström, båda i Göteborg. Men just nu letar han ny lokal och siktar på att så småningom öppna en ny restaurang – denna gång inte fine dining utan mer i ”ruffigare” stil.

Bilderna:

1. Håkan Thörnström gästkockar på Tre Stiftelser – här serveras Pankostekt fläskrygg med mangochutney, prästostpotatis och sherrysås
2. Sandra Hultén Johansson, Direktör på Tre Stiftelser gläds åt det populära gästspelet på äldreboendet
3. Menyn med flera vårliga inslag uppskattades av hyresgästerna
4. Samarbetet med personalen är en viktig del av stjärnkockarnas besök – här är Håkan tillsammans med köksmästare Mikael Zdolsec
5. Den smakfulla menyn uppskattades av hyresgästen Liselotte – här serverar Håkan själv
6. Håkan Thörnström utanför äldreboendet Vegahusen i Göteborg

Fotograf: Tommy Holl

För mer information, v v kontakta:

Emil Jacobsson
Måltidschef
Mobil: 0704 62 68 69
Tre Stiftelser
emil.jacobsson@trestiftelser.se

Sandra Hultén Johansson
Direktör
Tre Stiftelser
Mobil: 0767 21 88 08
sandra.hulten@trestiftelser.se

Birgitta Plyhm
Mobil: 0707 77 12 90
birgitta@plyhm.se

Om Tre Stiftelser:

Omsorgen utgår från ett salutogent synsätt med meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet där vi arbetar utifrån varje individs förutsättningar. Vårt mål är att alltid ligga i framkant inom god äldreomsorg. Tre Stiftelser består av tre kommunala stiftelser på tre olika adresser i Göteborg som har en gemensam administration; Stiftelsen Ålderdomshemmet i Göteborg med Vegahusen, Stiftelsen Göteborgs sjukhem med Änggårdsbacken och Stiftelsen Otium. Verksamheten bedriver vård och omsorg med inriktningarna somatik, demens och psykgeriatrik. Sammanlagt bor här 360 personer.