Glädje & gemenskap

 

Vår filosofi är att maten ska vara lust och glädje, en sinnlig njutning som ökar lusten till livet.

 

Vi erbjuder god mat lagad från grunden. Varje dag serverar vi dagens lunch i våra restauranger, Lustgården och Café Ärtan. Här erbjuds alltid en Husman och en Nytt eller lätt. För att hålla bästa möjliga kvalité har vi delat in året i sju årstider. Vi har inspirerats av Karin Franssons kokbok ”Sju årstider” där hon har delat in året i Vinter, Vår, Försommar, Högsommar, Sensommar, Höst och December.

 

Under vintersäsongen jobbar vi mycket med kål, rotfrukter, vinteräpplen, lök och rödbetor. Till våren har vi fortfarande en hel del kål och rotfrukter men kan då också använda rabarber och tidig färskpotatis.

 

På försommaren finns isbergssallad, jordgubbar, rädisor, sockerärtor, sparris, tomater, gurka och fläder. Då har vi också tillgång till mängder av god färsk-potatis. Till högsommar har vi vinbär, blåbär och alla slags bönor.

 

Under sensommaren har vi de bästa råvarorna. Då mognar björnbär, plommon, krusbär, squash, färsk majs och massor av härliga grönsaker. Under hösten kommer många svenska äpplen, härlig färsk vitkål, jordärtskocka och mycket annat.

 

Vår sista årstid är december som får en helt egen månad. Då frossar vi i de klassiska julkryddorna som kanel, kardemumma och saffran. Vi serverar risgrynspudding, glögg, revben, brysselkål och allt annat som hör julen till.

 

Vårt starka engagemang ledde 2008 till att vi korades till bästa seniorservering i Arla Foods årliga tävling Guldkon. Motiveringen till utmärkelsen lyder:

”Långkok, husmanskost och hög klass på serveringen. Riktig mat tillagad med äkta råvaror och mycket kärlek. Tillsammans skapar dessa ingredienser en atmosfär att njuta i. Maten kan vara ett av de få glädjeämnen som är kvar på ålderns höst, och här gör maten dig lycklig.”.

 

Lustgården
Dagens husman: Fiskgratäng med räkor, musslor och sparris, serveras med ris.
Nytt eller lätt: Färsbiff med kapris och rödbetor, serveras med en skysås, pressgurka samt stekt potatis.
Dagens vegetariska: Soyafärsbiff med kapris och rödbetor, serveras med en skysås, pressgurka samt stekt potatis.

Café Ärtan - Dagens husman: Stekt falukorv med gräddstuvad vitkål,senap och kokt potatis
Nytt eller lätt: Vegetariska biffar med franska grönsaker och potatismos