Konferera på Salutogenakademin!

Ställ om verksamheten utan högre kostnad. Tre Stiftelser Salutogenakademin skräddarsyr konferens- och utbildningspaket över längre tid. Tre Stiftelsers äldreboenden har en salutogen värdegrund som syftar till välbefinnande genom en meningsfull tillvaro utan högre kostnad. Intresset för vår verksamhet är stort
efter framgångarna med våra böcker ”Salutogent äldreboende”, ”Lust till livet” och ”Smaker man minns”.
 

Är du också intresserad?

Vi erbjuder föreläsningar med guidad visning av verksamheten och konferenslunch.

Ansvarig för konferensverksamheten är Åsa Wejrot asa.wejrot@trestiftelser.se.
Lättast når du henne via mail, hon kan även nås på telefon 031-70 42 603.

Välkommen med egna önskningar om föreläsningar, eller välj bland våra förslag:

• Ett salutogent äldreboende – hur skapar man det?
• Måltid och värdskap
• Inne- och utomhusmiljöer för välbefinnande
• Kultur och meningsfull vardag
• Klubb Vega – en verksamhet för yngre personer med demenssjukdom
• Demensomsorg med kvalitet
• Patientsäkerhet – Hur man stöder en god och säker vård och omsorg
  
Mer än 70 kommuner och 1 000 personer har hittills valt Salutogenakademin.


 Vi erbjuder en färdig komposition, om du inte vill lägga upp dagen efter egna önskemål.
 

Vårt förslag:
Ett salutogent äldreboendet- hur skapa man det?
Måltid och värdskap – hur får vi nöjda gäster?
Kultur och meningsfull vardag
Inne- och utomhusmiljöer för välbefinnande
  

Kort beskrivning av föreläsningarna:

 
Ett salutogent äldreboende – hur skapar man det?
Att uppleva att livet har en mening är helt avgörande för en god hälsa. Det behöver inte handla om stora saker, det kan vara små saker som gör stor skillnad.

Kostnaderna blir inte högre än för traditionell vård och omsorg. En bättre vård och omsorg är inte främst beroende av mer pengar. Viktigare är en gemensam värdegrund i hela organisationen, tydliga uppdrag, kunskap och kompetens. Det som behövs är ett lyssnande och salutogent förhållningssätt med engagerade medarbetare och ledare. Vinsterna är stora när man genom god mat, kultur och inspirerande miljöer får ett gott liv på äldre dar.
 
 
Måltid och värdskap
En måltid kan vara en kulturupplevelse som förutom gemenskap ska ge kraft, njutning och hälsa. En sak är dock avgörande, att maten hamnar i magen. Detta är värt att både tänka på och tala om. Måltiden ska vara en trevlig stund, en stund att längta till.
Tre Stiftelser erhöll Arlas guldko 2008 för Bästa Seniorservering. Kom och lyssna på hur vi gjorde och gör.
 
Vill du veta varför:
•kostchefen har möten med de boende
•vi satsar på medarbetarna i köket
•vi lagar mat från grunden
•vi skaffar oss nya metoder och arbetssätt
•vi planerar menyerna med sju årstider
•vi gör måltidsobservationer
•vi använder en måltidschecklista.
 

En salutogen måltid kännetecknas av att:
•det finns en matsedel som är tydlig och lättläst
•jag får äta det jag gillar
•jag får äta när jag är hungrig
•jag får välja var jag vill äta och med vem
•jag erbjuds möjlighet att äta ihop med mina nära
•jag får välja på mer än en rätt
•jag får mat som är anpassad efter mina behov.
 
 

Inne- och utomhusmiljöer för välbefinnande
En behaglig atmosfär och omgivning är prioriterat i vår verksamhet. Vårt mål är att både inne- och utemiljöer ska vara såväl stödjande som trivsamma för att de boende ska uppleva välbefinnande och värdighet. Den fysiska och psykosociala miljöns betydelse finns med i kompetensutvecklingsprogrammet.
Vår strävan är att tillgodose behovet av ett socialt sammanhang för de boende. Med ökad tillgänglighet vill vi möjliggöra ett självständigt och aktivt liv. Vare sig miljöerna vi skapar är inomhus eller utomhus ska de främja både fysiska och sociala aspekter. De ska kännas lockande och frestande att vistas i. En av våra trädgårdar är prisbelönt med 1:a pris i 2005 års tävling “Gröna Gårdar”.
 

Inne
•de boende känner sig hemma här
•våra miljöer är en ledningsfråga
•vi har en inredningsarkitekt
•varje miljö planeras ur både ett fysiskt och ett socialt perspektiv
•inredningen i varje rum är är unik
•vi skapar rum för gemenskap
•en behaglig atmosfär är viktig.
 

Ute
•de boende vistas ute året runt
•vi har egna trädgårdsmästare
•vi fokuserar på tillgänglighet
•vi har miljöer för reminiscens
•vi har miljöer med vatten
•vi väljer olika underlag att gå på
•vi har bodar, pergolor, växthus och hönshus
•vi planerar för skörd
•vi anordnar aktiviteter utomhus.
 
 
Kultur och meningsfull vardag

Daglig tillgång till gympa och träning samt ett varierat utbud av studiecirklar är en del av Tre Stiftelsers kulturverksamhet. Miljö och livsstil påverkar vår hälsa och hjärna under hela livet. Den stimulans som vi utsätter oss för inverkar på de processer som sker i hjärnan, vilka i sin tur påverkar vårt immunsystem. Tillsammans med fysisk aktivitet, rätt kost och återhämtning i olika former är utmaningar och bekräftelse avgörande faktorer för att utveckla hjärnans livslånga formbarhet.
 
Tips för stimulans av hjärnan:
•Fysisk aktivitet 30 min om dagen. Det är viktigt att ta i – det ska vara en utmaning.
•Utbildning och minnesträning.
•Ha roligt och idka social samvaro.
•Överraska och lek!
•Fritidsaktiviteter.
•Näringsrik mat och dryck.
•Skapa struktur i tillvaron.
•Sömn och vila, när den kommer!
•Sätt upp mål – och dröm om dem!
Professor emeritus Rolf Ekman, Neurokemi, GU

 
Kom och lyssna på hur vi gjorde och gör. Vill du veta varför:
• vi planerar kulturverksamheten ihop med de boende
• vår kulturorganisation har specialistundersköterskor
• vi har en kulturverksamhet med stor bredd
• vi följer stadens kulturutbud tex festivaler
• vi använder värlfärdsteknologi
• våra träffpunkter är öppna även för spontana besök
• vi arbetar med reminiscens
• vi tar in clowner som arbetar på våningarna
• vi har cirkelverksamhet; ipad, måleri, kör…
• vi arrangerar temakvällar med dans
• vi erbuder fysisk aktivitet i gym med personlig tränare.
 
Klubb Vega – en verksamhet för yngre personer med demenssjukdom

Klubb Vega är en daglig verksamhet som vänder sig till yngre personer (under 65 år) som befinner sig i det tidiga skedet av Alzheimers sjukdom.

Målsättningen är att erbjuda social samvaro och att hjälpa personen att skapa en struktur och ett meningsfullt innehåll i vardagen. Verksamheten bedrivs i Vegahusen i en hemlik miljö med nära tillgång till restaurang, natur och centrala Göteborg. Frukost och lunch är naturliga inslag i den dagliga aktiviteten. En mindre buss finns tillgänglig för utflykter och andra aktiviteter efter deltagarnas egna önskemål.

 
Demensomsorg med kvalitet
Hur man implementerar de Nationella Riktlinjerna för vård och omsorg vid demenssjukdom.
Om att ge en personcentrerad vård och omsorg som sätter fokus på den boende snarare än demenssjukdomen. Att alltid utgå ifrån den boendes värderingar, önskemål, rutiner och intressen.

 
Patientsäkerhet – hur stöder vi en god och säker vård?
Genom att arbeta strukturerat och långsiktigt med utvecklingsråd,
kvalitetsregister, punktprevalensmätningar ( vårdbehov) och med system för uppföljning bidrar vårt arbetssätt till en säkrare och bättre vård för dem vi finns till för. Vi visar på hur vårt arbetssätt stödjer, säkrar och utvecklar vården.

 

Lustgården
Dagens husman: Kokt, lättrimmad torsk med en tomat och sardellcreme serveras med pasta al Genovese.
Nytt eller lätt: Grillad majskyckling med rostade svartrötter, svamp och zucchini, serveras med portvinsky samt saltbakad potatis.
Dagens vegetariska: Grillad selleriburgare med rostade svartrötter, svamp och zucchini, serveras med portvinsky samt saltbakad potatis.

Café Ärtan - Dagens husman: Stekt vårmakrill serveras med gräddkokt bladspenat och kokt potatis
Nytt eller lätt: Lammchorizo med tzatziki och klyftpotatis