Boendet

 

 
VILL DU FLYTTA TILL NÅGOT AV TRE STIFTELSERS BOENDEN?
Vi har vare sig någon kö eller möjlighet att välja hyresgäster till våra hus. Det är Göteborgs Stad som köper boendet i samtliga våra lägenheter, därför är det även de som beslutar om vem som får flytta hit.
 
Du ska kontakta biståndshandläggaren i din stadsdel, om du vill bo i något av våra hus, för i så fall behöver du ett bistånd till särskilt boende för äldre. Dessutom behöver detta äldreboendes verksamhet vara inriktad på somatik (kroppsliga hinder), demens (minneshinder), eller psykiatri (psykologiska hinder).
 
Om du får ett bistånd så tar din biståndshandläggare kontakt med SDF Örgryte/Härlanda som fördelar våra lägenheter. Alla som vill har rätt att anmäla intresse för att få bo i något av Tre Stiftelsers hus. Om du får en lägenhet här, så blir dina kostnader likvärdiga med om du hade bott på vilket annat äldreboende som helst, som drivs av Göteborgs Stad.
 
Länk till Skrift om Göteborgs Stads avgifter.
 
Vi har även ett särskilt boende för yngre (18-65 år) med neurologiska funktionshinder som därför kräver en annan typ av bistånd.
 

Tre Stiftelser bedriver verksamhet på tre olika adresser i Göteborg:


• Vegahusen vid Vegatan 55, intill Slottsskogen. Läs mer.
• Änggårdsbacken vid Per Dubbsgatan 4, nära Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Läs mer.
• Otium vid Stenungsundsgatan 19, i Björkekärr. Läs mer.

 

VEGAHUSEN

Göteborgs fattigvård har anor från 1619 då ett hospital för fattiga och sjuka anlades vid Gamlestadsmotet. Vegahusen har sina rötter i denna fattigvård. Instiftelsebrevet utfärdades av Kungl. Maj:t den 8 november 1726. Detta år byggde man om en av fabriksbyggnaderna vid Stampen till Göteborgs stads fattighus.

 

När den Holtermanska baracken på Smedjebacken 1806 öppnades som fattigvårds- och arbetsinrättning flyttade det ”enklaste folket” från fattighuset dit. De fattiga som sett bättre dagar (s k pauvres honteaux) stannade däremot kvar i Stampen som nu byggdes om till något mer ståndsmässigt av stadsarkitekten Bernhard Carlberg.

 

1896 ändrades namnet till Stiftelsen Ålderdomshemmet i Göteborg. De gamla förnämt fattiga flyttade till en pampig byggnad på Vegagatan 55, som ritats av arkitekten Carl Fahlström. 1968 revs denna och ersattes av den byggnad i tidstypisk stil som ännu står kvar.

 

Idag har Vegahusen verksamhet för totalt 138 boenden i tre hus.

 

ÄNGGÅRDSBACKEN

Även Änggårdsbacken vid Sahlgrenska sjukhuset har traditioner från stadens gamla fattigvård. Detta äldreboende ligger vid Per Dubbsgatan, som är uppkallad efter en av Göteborgs pionjärer inom fattigvården. Per Dubb var läkare och startade Sahlgrenska sjukhuset efter en donation av Niklas Sahlgren. Men ”Pappa Dubb” är mest hågkommen som en hängiven läkare och organisatör av stadens fattigvård.

 

Stiftelsen Göteborgs sjukhem bildades 1862 efter stora donationer av bl a James Dickson. Till Änggårdsbacken flyttades verksamheten 1902, då en ny ståtlig byggnad av rött tegel och kalksten uppförts efter ritningar av Hans Hedlund och J Forsell.

 

Efter omfattande restaureringar 2001-2002 kan de boende på Änggårdsbacken åter njuta av de ursprungliga jugendinteriörerna. År 2002 uppfördes ytterligare två byggnader strax intill det stora tegelhuset.

 

Idag har Änggårdsbacken totalt 169 platser fördelade på tre hus.

 

OTIUM

Otium är den yngsta av stiftelserna och den enda som inte har sitt ursprung i privata donationer. Stiftelsen bildades 1958 och fick sitt namn efter latinets Otium cum dignitate, som kan översättas med ”Vila med värdighet”.

 

Det dröjde till 1968 innan några äldre kunde flytta in på Otium, som då inrymdes i en byggnad med 38 små lägenheter. De boende fick betala 50 kronor om dagen. Det motsvarade kostnaden för att driva verksamheten.

 

Hemmet blev i praktiken ett pensionat dit ”finare” personer i Göteborg flyttade. Det var ett slags kollektivt pensionärsboende som inte reglerades av några biståndsbedömningar. När behov uppstod av vård och omsorg flyttades de boende helt enkelt över till Änggårdsbacken.

 

Den här ordningen fungerade i många år. Problem uppstod först när stadsdelsreformen infördes 1990. Då fick man plötsligt inte flytta från Otiums Härlanda till Änggårdsbacken i Göteborgs centrum. Situationen blev ännu mer problematisk då Ädelreformen 1992 garanterade kvarboende. Det kunde man inte garantera på Otium, eftersom där inte fanns några handikappanpassade badrum och toaletter. Följden blev en omfattande modernisering och ombyggnad av Otium som var klar 1996.

 

Idag har Otium samma villkor som de andra stiftelserna. Totalt finns 53 platser på boendet.

 

Lustgården
Dagens husman: Fiskgratäng med räkor, musslor och sparris, serveras med ris.
Nytt eller lätt: Färsbiff med kapris och rödbetor, serveras med en skysås, pressgurka samt stekt potatis.
Dagens vegetariska: Soyafärsbiff med kapris och rödbetor, serveras med en skysås, pressgurka samt stekt potatis.

Café Ärtan - Dagens husman: Stekt falukorv med gräddstuvad vitkål,senap och kokt potatis
Nytt eller lätt: Vegetariska biffar med franska grönsaker och potatismos