En resa i sinnenas värld med mat och musik som redskap

 

- en föreställning för personer med demenssjukdom

 
Kocken Jonas Eriksson och musikern Jonas Franke-Blom står på scen och musicerar med cello, dragspel och köksredskap. De lagar mat också, men då använder de köksredskap. Deras idé är att låta mat och musik skapa en bättre kontakt med personer med demenssjukdom. Olika maträtters och livsmedels utseenden, dofter, smaker och konsistenser är ofta intimt förknippade med känslor och upplevelser tidigare i livet, liksom musik och olika melodier är. I föreställningen kokar Jonas och Jonas ihop mat och musik för att ge en starkare upplevelse. De hoppas att projektet ”Mat – Musik – Minnen” ska ge ökad glädje och välbefinnande både till personer med demenssjukdom och deras anhöriga.

Både maten och musiken varierar de efter olika teman. I just denna dags föreställning lagade Jonas kokt torsk med potatis, riven pepparrot, dill och smält smör till ljudet av fiskebåtar och västkustska melodier.

Hushållningssällskapet Väst är projektägare och huvudansvarig för projektet som genomförs under två år i samarbete med Demensförbundet samt dess lokala anhörigföreningar och med finansiering från Allmänna Arvsfonden. Totalt ska 40 föreställningar äga rum runt om i Västra Götaland, hälften av dem på äldreboende med demensinriktning och hälften på anhörigträffar.
På Hushållningsällskapet är det Projektledare Margareta Frost Johansson och Matkonsult Eleonor Schütt som arbetar med projektet.
 
 

Mat Musik Minnen
Mat Musik Minnen
Mat Musik Minnen
Mat Musik Minnen
Mat Musik Minnen
Mat Musik Minnen
Mat Musik Minnen
Mat Musik Minnen

Lustgården
Dagens husman: Kokt torsk med gubbröra, sardellsmör samt rotfruktsmos.
Nytt eller lätt: Köttbullar med lingon och pressgurka, serveras med gräddsås samt potatismos.
Dagens vegetariska: Selleri och bönburgare med lingon och pressgurka, serveras med gräddsås samt potatismos.

Café Ärtan - Dagens husman: Ostgratinerad falukorv med äpple,purjolök och tomat samt potatismos
Nytt eller lätt: Vegetarisk chili serveras med gräddfil och ris